floor floortje

Alles over fashion

Motorrijden in de file

Het is de ergernis van menig automobilist: motorrijders die tussen de rijbanen door door een file rijden. In Nederland is dit bij wet toegestaan, maar er is een bepaalde gedragscode die moet worden nageleefd als je als motorrijder tussen de file door rijdt. Zo blijft het filerijden zo veilig mogelijk.

Motoren zijn kwetsbaar

In een file gebeuren de meeste ongelukken aan de achterkant, omdat daar niet-oplettende bestuurder op in  rijden. Motoren in dit soort situaties extra kwetsbaar en daarom is het voor motorrijders van belang om tussen de auto’s door te kunnen rijden.

Gedragsregels voor motoren in de file

Er gelden dus een bepaalde gedragscode voor motoren als de tussen de file door rijden. Zo moet de motorrijder zijn of haar snelheid matigen en als de file is opgelost, moet een motorrijder gewoon weer invoegen. Ook doen motorrijders vaak hun alarmlichten aan om automobilisten in de file op hun aanwezigheid te attenderen. Daarnaast wordt het van motorrijders verwacht dat ze tussen de twee meest linker rijstroken door rijden. Het dragen van opvallende motorkleding draagt ook bij aan beter zichtbaarheid in de file.

Filerijden in het buitenland

In Nederland mogen motorrijders dus tussen de file door rijden, maar dit is niet altijd zo in het buitenland. Zo is het in Duitsland bijvoorbeeld verboden en in Italië zoeven motorrijders overal omheen. Ga je op motorvakantie naar het buitenland binnenkort? Check dan wat de regels zijn met betrekking voor filerijden per land waar je doorheen rijdt.

Automobilisten en motorrijders in de file

Voor automobilisten is het belangrijk om de motorrijders voldoende ruimte te geven om zo de veiligheid te waarborgen. Omdat sommige automobilisten niet bedacht zijn op motoren die tussen twee rijstroken door rijden, is het voor alle automobilisten om extra op de buitenspiegels te letten in de file.